Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sousedské setkání u opraveného kostela, podpořeno Nadací VIA

27. 6. 2023

Nadace VIA, program Místo, kde žijeme

Sousedské setkání u opraveného kostela

 

Přidělená částka: 12 500, Kč

 

Realizace: sobota 29. 4. 2023

 

 

V rámci akce „Sousedské setkání u opraveného kostela“ se při společném setkání poslední dubnovou sobotu završil dvouletý projekt opravy střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kostel stojí v samotném středu Starých Benátek a je jejich dominantou. Na opravu střechy významným podílem přispěli Benátečtí občané prostřednictvím veřejné sbírky (vybralo se 197 000 Kč) i účastí na četných veřejných brigádách. Díky nadaci VIA mohla Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou svolat místní ke společnému setkání s následujícím programem:

poděkování všem jednotlivcům i subjektům zapojeným do oprav střechy kostela;

úklid půdy kostela – svépomocná brigáda: vzhledem k fyzické náročnosti se brigády zúčastnily zejména fyzicky zdatnější osoby – muži ve věku 17 – 50 let v celkovém počtu 15 osob;

komentovaná prohlídka kostela přilákala své zájemce zejména z řad seniorů;

sousedské setkání s pohoštěním na přilehlém parkovišti – průběžně se účastnilo cca 50 osob.

 

Cílem projektu bylo především stmelení místní komunity a posílení vztahů k místu, kde komunita žije, těchto cílů se beze sporu podařilo dosáhnout. Úspěchem akce byla účast místních na jednotlivých částech akce (brigáda, komentovaná prohlídka a neformální sousedské posezení spojené s poděkováním za podílení se na opravách kostela v uplynulých dvou letech), byť počty účastníků nebyly tak hojné, jak jsme předpokládali. Potěšila nás pozitivní zpětná od účastníků akce. Vedlejším cílem byl úklid půdy kostela, jakožto završení dvouleté opravy střech a krovů kostela – úklid se podařil skvěle, půda nebyla takto uklizena celá desetiletí. našim dlouhodobým cílem je snaha, aby se místní i v budoucnu spolupodíleli na opravách a údržbě (nejen) památkově významných objektů v našem městě, děkujeme nadaci VIA za podporu a domníváme se, že jsme spolu s ní přispěli k posílení motivace místních podílet se na životě ve městě a na posílení vztahů uvnitř komunity.

Do budoucna bychom byli rádi, a k tomu jsme účastníky akce motivovali, aby se místní do svépomocných brigád na údržbu prostředí, kde žijeme, zapojovali pravidelně a s nadšením. Rádi bychom podobné brigády spojené s péčí o významné objekty ve městě, pořádali i nadále cca 5 x ročně.

 
 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 5
Celkem: 853019
Měsíc: 11494
Den: 361