Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vraťme hlas novobenáteckým varhanám III. etapa, podpořeno Nadačním fondem Škoda auto

31. 7. 2023

Obdržená částka: 100 000 Kč

Cíl našeho projektu – dokončení poslední etapy vzácných historických varhan ve farním kostele sv. Máří Magdalény zůstal nezměněn. Oproti původnímu rozpočtu jsme však museli v průběhu realizace projektu zažádat o změnu – na výměnu elektroinstalace, o jejíž podporu jsme původně žádali, se nám povedlo vícezdrojovým financováním získat dostatek finančních prostředků z jiných zdrojů. Avšak na základě demontáže a následného podrobného průzkumu částí varhan varhanářem bylo seznáno, že poškození píšťalového fondu a vzdušnic nástroje je daleko rozsáhlejší, než se předpokládalo. Bylo potřeba přikročit k detailnější a náročnější opravě klíčových částí varhan, protože při zachování původního rozsahu oprav by nebyl umožněn uspokojivý provoz nástroje.

Na základě prohlídky těchto částí varhan se zástupci farnosti, diecézním organologem a varhanářem bylo sjednáno, že se objem prací u některých částí varhan navýší (vzdušnice I. a II. manuálu a vzdušnice pedálu, dřevěné píšťaly a kovové píšťaly).

Obdržené prostředky od Nadace Škoda auto proto byly, v souladu se žádostí o změnu projetu, použity na financování oprav varhanních píšťal.

Oprava místního vzácného varhanního stroje je v kulturně-historickém zájmu celé místní komunity, nejen Římskokatolické farnosti Benátky nad Jizerou. Varhany, až do současné velké opravy, bývaly hojně a všestranně využívány, a to nejen při pravidelných bohoslužbách, ale i při kulturních programech pro širší veřejnost, koncertech, hudebních pásmech místní Základní umělecké školy či například při Svatohubertské mši, pořádané místními myslivci, nebo benefičních koncertech nejen místní benátecké scholy. Jak nakonec prověřila i veřejná sbírka, místní si benáteckého historického unikátu velmi cení. Největším přínosem projektu je tedy samotné znovuobnovení provozu tohoto unikátního stroje, které bez podpory Nadace Škoda auto nemohlo být plnohodnotné.

Moc děkujeme Nadaci Škoda auto za podporu!

 
 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 852618
Měsíc: 11518
Den: 644