Jdi na obsah Jdi na menu
 

Literární setkání na faře

8. 4. 2015

V neděli dne 5.4.2015, na Boží hod velikonoční, se v 11:30 hod. konalo na faře pravidelné literární setkání, tentokrát se spisovatelkou paní Karlou Erbovou. 

Více o tomto krásném setkání se můžete dovědět níže přímo od jednoho ze zúčastněných našeho farníka a zároveň básníka PaedDr. Ivo Haráka.  

Slovo a slovo

Termín z názvu článku může míti význam několikerý - ve staré řečtině logos znamenalo stejně tak i pořádek, zákon, vesmírný řád. Držíme-li se výkladu Konstantinova, tedy doznáváme, že v něm nalézáme jak rozměr kulturní tak i duchovní; berouce v potaz jeho Proglas. Což je stejně předmluva k prvnímu slovanskému překladu evangelií jako nejstarší báseň psaná v některém z jazyků dřevních Slávů.

  Poněkud zapeklitého úvodu bylo potřebí, abychom vyložili, jaké že rozměry přičítáme Velikonočnímu čtení, jež bylo již třetím pokračováním tzv. Čtení na faře, která se v prostorách novobenátecké katolické fary konají od loňského podzimu (Adventním čtením zahájil celý cyklus brandýský  básník, prozaik a pedagog Petr Kukal) a zimy (ve Vánočním čtení se představil organizátor, dramaturg a konferenciér celé akce - domácí Ivo Harák).

  Publiku stejně vstřícnému jako zaujatému se totiž usilujeme (a, bohdá, budeme usilovat) představit výrazné a významné (třebasže ne vždy nejpopulárnější) osobnosti české literatury. Tou poslední zatím byla v Plzni (v roce 1933) narozená a v Praze žijící básnířka a prozaička Karla Erbová: nevíme, je-li opakování vskutku matkou moudrosti, nicméně reakce publika dosvědčují, že právě o Božím hodu Velikonočním (= 5. 4. 2015) byla poezie Duchu i duši nejblíže. Věřím, že nikoli jen pro pohostinnost místního duchovního správce, jež věru dobře posloužila půstem vyhladovělým schránám tělesným.

  Pravá dáma české poezie; chtělo se zvolat nad věru nesentimentální ženskou poezií ražby sice tradiční (to jest nezpochybňující ještě smysluplnost slova či možnost verše sdělovat a sdílet), leč existenciálně vyostřenou a (post)moderně strohou, na podstatné osekanou. Čtenářsky vstřícnou byla také autobiografická, kořeny mapující próza paní Karly (dvojnásobné nositelky Ceny Bohumila Polana, držitelky Ceny Jana Zahradníčka, Ceny PLŽe).

  Věru dobře nám s ní bylo: hřešícím katolíkům i věřícím ateistům. V blízkosti Slova a Vzkříšeného. V blízkosti vzkříšeného slova. Tož se těšíme na příště, na Jana Marunu (sukovitého básníka a myslitele náboženského) a jeho Svatodušní čtení. A ti, kdož předchozím akcím nebyli přítomni, nechť z prezentovaných fotografií doznají své škody.

 

                                                                                                                    ih

 

Náhledy fotografií ze složky Literární setkání na faře

 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 7
Celkem: 848556
Měsíc: 10763
Den: 280