Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vraťme hlas novobenáteckým varhanám

30. 6. 2022

Záchrana novobenáteckých varhan začala v roce 2018 posouzením technického stavu varhan.  V 2019 pak byla na Středočeském kraji zaregistrována a následně spuštěna veřejná sbírka. Současně byly v letech 2019 – 2022 byly pořádány četné benefiční kulturní, společenské i sportovní aktivity na podporu této sbírky (podpořeno i NŠA – projekt Komunita pro novobenátecké varhany). Na jaře 2021 byl vypracován restaurátorský záměr organologem Arcidiecéze pražské p. Štěpánem Svobodou a následně bylo získáno souhlasné stanovisko Památkového ústavu.  V červenci 2021 odstartovala samotná oprava odbornou demontáží varhanního stroje. Také díky laskavému příspěvku NŠA se v druhé polovině roku 2021 mohl varhanář pustit do celkové opravy tohoto vzácného stroje, která dosud probíhá a zahrnuje opravu vzduchového hospodářství, opravu hracího stolu, opravu traktur, montáž intonaci, ladění a opravu prospektových píšťal. Nadační příspěvek NŠA byl v souladu se žádostí použit na opravu prospektových píšťal a píšťal pedálu. Opravu na základě výběrového řízení a následné smlouvy provádí odborný varhanář pan Turchich. Do této chvíle Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou do opravy varhan proinvestovala 500 tisíc Kč. Tato částka je pokrytá z největšího dílu díky dotacím od města Benátky nad Jizerou (300 tisíc) a od Nadačního fondu Škoda auto (150 tisíc), dále příspěvku Nadace OF (50 tisíc) a díky dalším drobným i větším sponzorům. Lze konstatovat, že i díky štědrému nadačnímu příspěvku NŠA pokračuje oprava vzácného varhanního stroje dle plánu a zhruba za rok by se farním kostelem mohly rozeznít jeho čisté jedinečné tóny.

Hlavním přínosem realizace projektu je postupný návrat varhan do plnohodnotného provozu, kdy budou moci opět sloužit jak při pravidelných bohoslužbách, tak při hojně pořádaných kulturních programech pro širokou veřejnost. V neposlední řadě je cílem i přínosem projektu zachování kulturního dědictví našeho regionu pro další generace. Probíhající velká oprava vzácných benáteckých varhan odstartovala novou etapu jejich historie. Samotná benátecká farnost má v současné době 4 varhaníky a mnozí další k nám jezdí hostovat na koncerty, zájem o tento historický unikát je výjimečný. Po opravě varhan se farnost vrátí ke komentovaným prohlídkám kostela i varhan samotných. Potenciál benáteckých varhan je obrovský a realizace projektu nám jej pomáhá rozvinout v celé šíři. Projekt proto po roce vnímáme jako udržitelný a smysluplný a vzhledem k finančnímu podílu, který se povedlo vybrat v rámci veřejné sbírky, vnímáme, že místní komunita i veřejnost z nedalekého okolí mají o znovuobnovení funkčnosti varhan nebývalý zájem.

V další fázi oprav varhanního stroje dojde k rozebrání a odvezení prvního manuálu a hracího stolu. Na tyto práce budou použity prostředky z dárcovského transparentního účtu. Než budou v roce 2023 varhany znovu slavnostně uvedeny do provozu, je nutné na kůru farního kostela sv. Máří Magdalény zajistit novou elektroinstalaci a osvětlení. I na tuto etapu oprav žádáme NŠA o laskavý nadační příspěvek v grantovém programu „Tady jsem doma 2022“. Díky realizaci projektu se nám podařilo získat mnoho nových kontaktů a příznivců. Jako velmi pozitivní vnímáme skutečnost, že i v dnešní době našla oprava vzácného varhanního stroje tolik drobných i větších podporovatelů. Pán Bůh zaplať!

 
 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 7
Celkem: 849379
Měsíc: 10833
Den: 514